Ilustračná foto

Najkrajšie sviatky roka sú k nám čoraz viac bližšie a prípravy na ne sa začínajú stupňovať. Počas Vianoc zvykneme obdarúvať našich blízkych rôznymi darmi, no predchádza tomu spoločná večera pri štedrovečernom stole, na ktorej nesmú chýbať tradičné “vianočné dobroty”. Na kvalitu takýchto vianočných potravín si v predstihu posvietili aj hygienici. Ich zistenia boli v niektorých prípadoch priam až katastrofálne. 

Kontrolované boli predovšetkým vajcia, med, mlieko, mäso, cukrovinky, čokoláda. “Chcela by som povedať, ide Mikuláš, dávajte na tie figúrky pozor. Nie je to čokoláda, ale tuk. Sme to, čo jeme a naše deti zvlášť,” uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná pre noviny.sk.

Podľa informácií je tovar, po ktorom je najvyšší dopyt a najnižšia dostupnosť (maslo, vajcia) v poriadku. Kontrolóri objavili FIPRONIL iba v šiestich prípadoch spracovaných potravín, pri ktorých bola použitá vaječná melanž.

Omnoho horšie však na to boli vianočné pochúťky, akými sú sušené ovocie, ryby, klobásy. Tie na štedrovečernom stole nemôžu chýbať. Podľa slov riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša, išlo o nedodržanie receptúry, používanie sóje u údených výrobkov, salmonelu, či stafylokoka. V týchto prípadoch išlo skutočne o veľmi nepríjemné zistenia.

Najväčší problém nastal pri rybách, ktoré sú na Slovensko poväčšine dovážané zo zahraničia. A problémom je teda zavádzanie v samotnej váhe. Podľa Bíreša je v balení často viac vody ako ryby samotnej a rozdiel sa pohybuje od 5 do 15 percent. Jeden výrobok bol však pre zistené škrkavky stiahnutý z trhu úplne.

Ďalším veľkým problémom je neustále sušené ovocie a jadrá orechov, nachádzajúce sa v našich obchodoch. Z klasického ovocia boli na tom najhoršie jablká, ktoré sa taktiež sťahovali z predaja. Ihneď za nimi nasledovali papriky a rajčiny.

Omnoho horšie ako veľké obchodné siete dopadli pre tentokrát menšie potraviny, najviac pochybení však našli hygienici na trhoviskách. Predajcom chýbali registrácie, pohoreli i na kvalite potravín a hygienických podmienkach predaja. Najväčšou hrozbou podľa Bíreša však bola skutočnosť, že nevedeli preukázať pôvod potravín, ktoré predávali spotrebiteľom.

Zdroj: noviny.sk | Ilustračná foto: pixabay.com