Minulý rok nás nepríjemne prekvapilo zdražovanie potravín, a to najmä vajec a masla, ktoré sme v našej histórii nikdy za toľké peniaze nekupovali. Dôvody radikálneho zdražovania, ktoré uvádzali obchodníci a agropotravinári, vraj ale v skutočnosti nie sú také, ako boli ľudom podsúvané. Ako to teda celé je? 

Médiá nás stále informovali o tom, že dôvodom zdražovania masla je nedostatok mlieka, ktorý je spôsobený klesajúcim chovom kráv. Za zvýšenie cien vajíčok zase mohla fipronilová kauza, kedy našli množstvo vajíčok kontaminované pesticídom, v dôsledku čoho ich bolo v Európe tiež nedostatok.

Ako uvádzajú Aktuality, po mesiacoch sa na celú situáciu pozreli analytici z Tatra banky, ktorí tieto dôvody zdražovania spochybnili a dokonca aj vyvrátili. Podľa nich argument o tom, že maslo zdraželo kvôli nedostatku kráv, nie je reálny, pretože k žiadnemu poklesu počtu dojníc nikdy nedošlo.

Na základe historického vývoja cien masla vypočítali odborníci, že v lete roku 2017 malo stáť maslo 4,2 eur za kilogram, no v skutočnosti sme sa vyšplhali až na 6,4 eur. Tento fakt spôsobil v krajine miernu paniku a ľudia tak akciové maslo doslova rabovali a nechávali za sebou prázdne regále. Ak sa však pozrieme na ceny iných mliečnych výrobkov, zaujímavé je, že väčšina z nich nezdražela a ak áno, tak iba mierne.

Odborníci rovnako spochybnili aj dôvody zdražovania vajec, ktoré sa nás dotklo koncom roka 2017. Ako príčina bola uvádzaná fipronilová kauza a informácie o utrácaní veľkého počtu nosníc v Holandsku a Nemecku. Logicky by ste si teda mysleli, že cena za vajíčko stúpne vo všetkých európskych krajinách, ktoré tieto vajíčka dovážajú. Pravda je však taká, že podľa dát európskeho štatistického úradu Eurostat ceny vzrástli len v krajinách strednej Európy a v samotných dotknutých krajinách si obyvatelia nepriplácali takmer vôbec. Zo všetkých európskych krajín si tak práve Slovensko priplácalo za tieto výrobky najviac.

S argumentmi analytikov podľa portálu aktuality.sk súhlasil aj prezident Slovenského mliekarenského zväzu Stanislav Voskár. Jasný pohľad na vec zas majú agropotravinári, ktorí z vyhrotenej situácie a obrovského zdražovania vinia najmä obchodníkov podľa nich využívajúcich situáciu. Ako je ale zvykom, bránia sa aj obchodníci. Tieto tvrdenia odmietajú a vinu hádžu práve na výrobcov.

Zdá sa, že k tomu, čo na Slovensku spôsobilo naozaj zdražovanie a paniku, sa nechce priznať nikto. Štatistiky ale hovoria jasne a nedajú sa oklamať. Je teda už len na ľuďoch, čomu sami uveria a aký si o celej veci spravia úsudok.

Zdroj: aktuality.sk | Foto: pixabay