Uprostred najväčších mrazov a zimy pestujú a vyvážajú čerstvé, voňavé a chutné paradajky. Znie to neuveriteľne, nie je to však nemožné. Ako to dokázali?

Počas zimnej sezóny a chladného počasia majú aj farmári v zahraničí problém zásobovať odberateľov čerstvou zeleninou. Pri obci Babindol v blízkosti Nitry sa nachádza Farma Babindol s úspešným farmárom Jozefom Porubským. Pestujú cherry paradajky od roku 2014. Podarilo sa im to, o čom ostatní farmári snívajú – a to dopestovať paradajky aj počas zimy, navyše s úžasnou chuťou a vôňou identickou ako v letnej sezóne. Dvakrát do týždňa odchádza z farmy plne naložený kamión s čerstvými paradajkami, čo znamená asi 15 ton. Takéto množstvo dokáže vyprodukovať okolo 30 000 koreňov rastlín. Čo všetko je však za tým?

paradajky v ruke

Skleník plný vynikajúcich paradajok počas treskúcich mrazov

Vonku teplota klesla hlboko pod nulu, ale v skleníku dozrievajú chutné paradajky pri teplote 27⁰C. Farmár neustále zabezpečuje, aby mali rastliny optimálne podmienky – teda dostatok svetla, tepla a dostatok živín. Polievané sú dažďovou vodou zo zbernej nádrže a všetko funguje na zemný plyn, ktorý poháňa obrovský motor. Vzniknutú energiu využívajú na svietenie a výhrev skleníka. Potrebnú mikroklímu strážia senzory.

skleník

S chémiou sa nekamarátia

Ako je uvedené na stránke farmy Babindol, pri pestovaní paradajky chemicky nehnoja ani neošetrujú. Chemické postreky nahrádza bioochrana – prípadných škodcov požiera chrobák. Opeľovanie zase zabezpečujú čmeliaky, v skleníku môže byť až 60 úľov.

čmeliak

Prepotrebná technika

Na bezchybné fungovanie celého systému je potrebná špičková technika a do detailov prepracovaná technológia celého procesu. S tým je spojená aj práca s počítačom a prostredníctvom neho nastavovanie a sledovanie kompletných podmienok pre pestovanie.

logo farmy

Logo = príbeh

Už samotné logo farmy Babindol prestavuje príbeh dozrievania paradajky, od zelenej po krásnu červenú. Prezentuje jednu veľmi dôležitú zásadu, a tou je správny čas zberu. Ten nastáva až keď sú paradajky plne dozreté. ,,To je ten hlavný rozdiel medzi našimi paradajkami a paradajkami dovezenými zo zahraničia, ktoré sa trhali zelené a dozrievali v kamiónoch. Chuť, vôňa, kvalita a čerstvosť je to, čo vám ponúkame. Ak nás ochutnáte, tak si poviete: “Tak má chutiť paradajka.”  píše sa na stránke úspešnej farmy.

Zdroj: farmababindol.sk |Foto: facebook, farmababindol.sk | Vide : Youtube