Veľká noc

Obdobie pred Veľkou nocou má množstvo tradícií, ktoré dodržiavame každý rok. Vyskúšajte sa stravovať podľa typických jedál, ktoré sa v našom regióne varili v minulosti.

V týždni od Kvetnej nedele po Veľkonočný pondelok sa môžete inšpirovať jedlami, ktoré boli charakteristické aj pre naše staré matere.

ZELENÝ ŠTVRTOK by sme mali jesť potraviny zelenej farby napr. špenát. U našich predkov bol typický aj šťavel alebo žihľavový prívarok. Varili si tiež cestoviny, šúľance a rezance. Týmto dňom sa ukončoval pôst.

VEĽKONOČNÝ PIATOK dodržiavajú kresťania prísny pôst. K obedu sa môžu pripraviť ľubovoľné bezmäsité jedlá. Počas celého dňa sa jedlo striedmo a na obed sa mohlo jesť do sýtosti.

BIELA SOBOTA na obed sa podávala kyslá polievka z vývaru z údeného mäsa, ktorá bola zahustená vajcom. Na večeru si pripravili kapustnicu s hríbmi, zápražkou, cesnakom a korením. Po polievke sa jedli bryndzové alebo makové opekance. Z mäsitých jedál sa pripravovala bravčovina, varená šunka, údené mäso, huspenina a klobásky. V bohatších rodinách sa piekla jahňacina.

VEĽKONOČNÁ NEDEĽA kresťanská rodina si jedlá dala posvätiť v kostole. A slávnostný obed tvorili polievka z vývaru z údeného mäsa, jahňacina, bravčovina, údené mäso. Nechýbali koláče a v niektorých rodinách upečený kysnutý baránok.

Foto: pixabay.com (ilustračné)